Kuchnia

Kuchnia

Fit sernik na zimno z twarogu

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.:
Spód:
150 g daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie przez 30 minut
120 g orzechów nerkowca
120 g pestek dyni

Masa serowa:
500 g twarogu chudego
500 ml jogurtu naturalnego
Sok z połowy cytryny
3 łyżki syropu z agawy/miodu (można więcej)
2 łyżki żelatyny
4 łyżki wody
100 g truskawek przekrojonych na pół

Dodatkowo:
Galaretka truskawkowa ( jeśli używamy bezcukrowej, dosładzamy łyżeczką ksylitolu)
ok. 200 g truskawek do dekoracji

Wszystkie składniki na spód dokładnie blendujemy (daktyle dodajemy bez wody). Gotową, lepką masę wykładamy równomiernie na spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody ( mniej niż na opakowaniu) i odstawiamy na bok.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka, zalewamy wodą, mieszamy i dostawiamy na bok. Do dużej miski wrzucamy twaróg, jogurt, sok z cytryny, miód/syrop z agawy i całość blendujemy na gładką masę. Żelatynę z wodą podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Jak tylko się upłynni, dodajemy ją do masy sernikowej cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy na spód daktylowo-orzechowy i zatapiamy w niej kawałki truskawek. Całość wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Na wierzchu masy serowej układamy przekrojone na pół truskawki i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki i podajemy dopiero, gdy galaretka stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation